Het kweken van insecten levert meer op dan traditionele veehouderij.

Het kweken van insecten biedt enorme kansen voor boeren. Deskundigen verwachten dat veel traditionele boeren over zullen stappen van het houden van vee naar het produceren van insecten.

Het hoge eiwitgehalte wat insecten bevatten biedt vele kansen bij toepassingen in humane- en diervoeding. Het is verwacht dat de insectensector een grote speler zal worden in diervoeding en een nichemarkt zal ontstaan voor insecten in humane voeding.

De productie van insecten is mogelijk in kleine ruimtes en het werk is fysiek een stuk minder zwaar dan het houden van traditioneel vee. Verder is het landgebruik van insecten (per kg) lager dan bij vee.

De insectenkweek geeft daarnaast ook oplossingen voor vele leegstaande boerderijen en stallen in Brabant. Tevens is de automatisering en schaalvergroting van de sector in volle ontwikkeling. Zo wordt er momenteel veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van automatische voedersystemen en systemen om de kweek in een doorlopend proces te laten plaatsvinden.

Op dit moment worden insecten met name gebruikt in de aquacultuur om vismeel te vervangen door insectmeel. Het is verwacht dat in de komende twee jaar het gebruik van insecten in diervoeding voor eenmagige dieren, zoals kippen en varkens, wordt toegestaan. Het potentieel voor insecten is immers enorm en kan concurreren met andere eiwitbronnen als soja en vismeel.

Insecten kunnen zich voeden op organische afvalstromen.  Omdat insecten koudbloedige zijn, hoeven zij hun lichaamstemperatuur niet in stand te houden. Daarom zijn ze erg efficiënt in het omzetten van voeding naar eiwit.  Dit doen zij bijvoorbeeld veel efficiënter dan runderen, krekels hebben namelijk 12 keer minder voedsel nodig dan een rund om een kilo vlees te produceren. Verder wordt er echter maar 40% van een rund opgegeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de botten die over blijven. Bij krekels ligt dit percentage veel hoger namelijk 80%.

Nieuwsuur besteedde hier in augustus 2018 al aandacht aan https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2248100-het-kweken-van-insecten-levert-meer-op-dan-melkkoeien-houden.html